כתובות ומאמרים

שאלות ותשובות בנושא הטרדה מינית

הגשתי תלונה למשטרה בקשר להטרדה מינית, האם נכון שעלי לחכות עד לסיומו של ההליך הפלילי בטרם תוגש תביעה אזרחית?

על פי החוק, בזכות לנקוט בהליך אזרחי, דהינו, להגיש תביעה לפיצויים כספיים מהמטריד, אינה מותנית בהרשעת המטריד בהליך פלילי, וניתן להגיש תביעה אזרחית בכל עת, גם עוד לפני שהסתיים ההליך הפלילי, גם אם בכלל לא הוגשה תלונה למשטרה ואפילו גם במקרה שהתיק במשטרה נסגר בלי שהוגש בכלל כתב אישום.

הגשתי תלונה למשטרה בקשר להטרדה מינית, והתיק נסגר, והדבר נודע לי במקרה, מה אוכל לעשות ?

ראשית, למתלוננת יש זכות להגיש ערר ליועץ המשפטי לממשלה על ההחלטה לסגור התיק, וזאת תוך 30 יום מיום קבלת ההחלטה. שנית, תביעה אזרחית לקבלת פיצויים ניתן להגיש גם אם התיק נסגר ללא הגשת כתב אישום, ואפילו אם התקיים הליך פלילי והנאשם זוכה מאשמה. צריך לדעת שבהליך פלילי בית המשפט מרשיע רק אם הוא משוכנע מעבר לכל ספק בביצוע העבירה, בעוד שבהליך אזרחי די כי המוטרדת תשכנע את בית המשפט כי גרסתה עדיפה יותר ומתקבלת יותר על הדעת מגרסת המטריד, כדי שבית המשפט יפסוק לטובתה, ועל כן, אפשר שאדם יצא זכאי בהליך הפלילי, אך יחוייב בפיצויים כספיים בהליך אזרחי.

הבוס שלי קרא לי לחדרו ושם בהפתעה אחז בי בחוזקה, חיבק אותי כשידו מונחת על החזה שלי, ונשק לי על הצוואר, תוך שהוא אומר לי שהוא אוהב אותי ורוצה לפנק אותי מעכשיו ושניהיה חברים. אם אתלונן – איך יאמינו לי, הרי אין לי עדים למקרה?

באופן טיבעי, במקרים רבים ההטרדה המינית נעשית ללא עדים נוספים, ובית המשפט מתרשם מאמינות המתלוננת, ככל שהיא עומדת על גרסתה ומוסרת גרסה עיקבית ומהימנה.
בית המשפט גם יכול להעזר בראיות תומכות, כגון פתקים שהמטריד כתב למוטרדת, הודעות SMS, דואר אלקטרוני, הקלטת שיחה, עדות של אנשים שראו את המתלוננת בסמוך לאחר האירוע, או שמעו ממנה בזמן אמת על המקרה. במקרים רבים מתברר שהמטריד הטריד גם אחרות, וגם ענין זה יכול לתמוך בעדותך.

הוטרדתי מינית בעבודתי, אך לא סיפרתי לבעלי, ואני עדיפה לדחות את הגשת התביעה לפיצויים כספיים ולהגישה בעוד כשבע שנים. 

צריך לדעת כי הגשת תביעה אזרחית לפיצויים אלו מתיישנת בחלוף 7 שנים מאירוע ההטרדה המינית או ההתנכלות (החוק עודכן, עד לאחרונה תקופת התיישנות עמדה על 3 שנים בלבד), ולמרות זאת ככל שהמוטרדת מבקשת לממש את זכותה לקבל פיצוי כספי בגין מעשה ההטרדה המינית, מומלץ לקבל ייעוץ משפטי בהקדם ולא לנצל את כל תקופת ההתישנות.

אני עובדת כ"א והממונה עליי בחברה בה אני מוצבת לעבוד, איים שאם לא אסכים לקיים עימו יחסי מין, הוא ידאג לפיטוריי. האם החוק מגן עליי גם במקרה כזה, שהממונה הוא מחברה אחרת?

סחיטת אדם לביצוע מעשה בעל אופי מיני, כדוגמת מקרה זה, מוגדר כהטרדה מינית, ובכל מקרה של הטרדה מינית עומדות בפנייך שלושה מסלולים, שבהם או בחלק מהם את יכולה לנקוט במקביל: א. הגשת תלונה במקום עבודה לאחראית על הטרדה מינית (ולענין זה, אין זה משנה שאת עובדת חברת כ"א, שכן מעסיק בפועל מחוייב כלפיך לענין הוראות החוק למניעת הטרדה מינית כאילו את עובדת שלו), ב. הגשת תלונה במשטרה. ג. הגשת תביעה אזרחית לפיצויים כספיים לבית הדין לעבודה.

חבר לעבודה, החל לפנות אליי שוב ושוב במחמאות שונות, על המראה שלי, על השפתיים על החזה שלי. הדברים מביכים אותי ופוגעים בי, האם זו הטרדה מינית ? 

התייחסויות חוזרות מופנות לאדם והמתמקדות במיניותו, ייחשבו הטרדה מינית כאשר המוטרד מראה למטריד כי הוא אינו מעוניין בהתייחסויות האלו. במספר מקרים המנויים בחוק, אין חובה להראות שהמוטרד אינו מסכים למעשה ההטרדה, כדוגמא: כאשר ההטרדה נעשית תוך ניצול יחסי מרות בעבודה, או תוך ניצול תלות במסגרת טיפול רפואי.
יש לשים לב כי הטרדה מילולית בלבד יכולה להיחשב הטרדה מינית, ולא חייב להתווסף לה מגע פיזי.

חבר לעבודה הציע לי להיפגש עימו מחוץ לשעות העבודה עם רמיזות לרצון לקשר מיני, למרות שיודע שאני נשואה, עד היום התחמקתי, בלי לומר לו במפורש שהתנהגותו מטרידה אותי.

הצעות חוזרות בעלות אופי מיני, ייחשבו הטרדה מינית, אם הראת שאינך מעוניינת בהם (למעט במקרים של יחסי תלות ומרות מסויימים שבהם לא נדרש להראות אי הסכמה). אי הסכמה ניתן להראות בין במילים ובין בהתנהגות גם ללא מילים, ובלבד שלא נותר ספק סביר לגבי משמעות ההתנהגות.

פוטרתי מעבודתי לאחר שהגשתי תלונה בדבר הטרדה מינית כנגד בכיר בחברה, מה אני יכולה לעשות?

פגיעה מכל סוג שהוא שמקורה בהטרדה מינית, או בתלונה על הטרדה, או בתביעה, נקראת 'התנכלות', והתנכלות אסורה בדיוק כמו האיסור להטרדה מינית. לאדם שנפגע מהתנכלות יש זכות, הן לפנות בתלונה למשטרה, והן להגיש תביעה אזרחית לקבלת פיצויים מהמתנכל (המעביד- במקרה זה).

הוטרדתי על ידי בכיר במקום עבודתי, וכאשר פניתי למנכ"ל הוא הודיע לי שעליי לפנות למשטרה, והוא יפעל בהתאם להחלטה בהליך הפלילי, בינתיים אני לא מסוגלת להגיע לעבודה, ואני אובדת עצות. 

המעביד אינו רשאי לחייב עובדת להגיש תלונה למשטרה. על פי החוק למעביד בעצמו יש חובה לבדוק את התלונה ביעילות וללא דיחוי, גם אם בחרת להימנע מהגשת תלונה במשטרה. על המעביד להגן על המתלוננת במהלך בירור התלונה, ואף לשקול הרחקת הנילון מהמתלוננת. על המעביד גם להחליט בתוך זמן קצר על מסקנותיו, ועל נקיטת האמצעים כתוצאה מהבירור.
מעביד שלא נוהג על פי הוראות הדין בטיפול בתלונות עלול למצוא עצמו מתגונן בתביעה אזרחית, ולשלם פיצויי כספי למתלוננת, ואף תחת הליך פלילי.

מהו הסכום המקסימלי שניתן לקבל במסגרת פיצויים על הטרדה מינית או התנכלות?

בניגוד למקובל לחשוב, בית המשפט אינו מוגבל בסכום הפיצוי שהוא רשאי לפסוק כנגד מטריד. על פי החוק לבית המשפט סמכות לפסוק פיצוי עד כ- 65,000 ₪ גם אם לא נגרם כלל נזק למתלוננת כתוצאה מההטרדה המינית או ההתנכלות על עצם המעשה, ואם נגרמו נזקים שהמתלוננת הוכיחה בפני בית המשפט, אזי בית המשפט יכול לפסוק סכומים גבוהים הרבה יותר בהתאם לסכום הנזק שהוכח.

עו"ד לימור עמית פנקר,
עמית פנקר שפונט ושות', משרד עורכי דין ונוטריון.